Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Δάφνη: Η Ιστορική Στρέζοβα "στα πόδια" του Ερύμανθου

Η Δάφνη είναι ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων στα σύνορα των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας και Αρκαδία και πολύ κοντά στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. 
Είναι χτισμένο στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους Αφροδίσιο, παραφυάδας του Ερύμανθου, σε υψόμετρο 641 μέτρων. Απέχει 44 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, 110 χιλιόμετρα από την Πάτρα και 68 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Έχει υγιεινό, ξηρό κλίμα. 
Ο πληθυσμός του χωριού, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 436 κάτοικοι


Ιστορία

Μέχρι το 1928, το χωρίο ονομαζόταν Στρέζοβα. Όνομα σλαβικής πιθανότατα προέλευσης που δόθηκε στον οικισμό από Σλάβους εποίκους που ήρθαν στην περιοχή τον7ο αιώνα. Στο χρονικό του Μορέως η Στρέζοβα εμφανίζεται με το όνομα Estransses και ανήκε στη Βαρωνία της Άκοβας. Σημαντική ήταν η συμβολή της στην επανάσταση του 1821. Κάτοικοι του χωρίου με αρχηγό τον ντόπιο οπλαρχηγό Αναγνώστη Πιτσουνά ή Σπηλιόπουλο, πολέμησαν σε διάφορες μάχες, όπως του Λεβιδίου, του Βαλτετσίου, της Πάτρας και αλλού. Το καλοκαίρι του 1826, όταν οι κάτοικοί του αρνούνται να υποταχθούν στον Ιμπραήμ και προβάλουν αντίσταση, το χωριό καταστρέφεται ολοσχερώς. Από τα μέσα του 19ου αιώνα και για πολλές δεκαετίες, αποτέλεσε το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της γύρω περιοχής. Σήμερα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού αφού σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται ο ποταμός Λάδωνας και η ομώνυμη τεχνητή λίμνη, που προσφέρονται για καγιάκ, ράφτινγκ, κωπηλασία, ψάρεμα και άλλες δραστηριότητες.
Διοικητική ιστορία

Το 1928 η Κοινότητα Στρέζοβας μετονομάζεται σε Κοινότητα Δάφνης. Το 1946 η Κοινότητα Δάφνης αναβαθμίζεται σε Δήμο. Το 1997 η Δάφνη ορίζεται έδρα του καποδιστριακού δήμου Παΐων[3].

Το 2010 ο Δήμος Παΐων προσαρτάται στον καλλικρατικό δήμο Καλαβρύτων[4].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου